Back to work!

Back to work!

Hopelijk heb jij deze zomer ook even alle stress kunnen loslaten en was er ruimte voor ontspanning. Ben jij terug aan het werk op kantoor of werk je nog even van thuis uit? Wij delen 5 praktische tips om terug aan het werk te gaan zonder vakantieblues.

 

- Nagenieten

Ben je op reis geweest of heb je genoten van een deugddoende staycation? Wissel op je eerste dag verhalen uit met je collega’s en plan een moment in om even bij te praten, zelfs al is het via Teams of Zoom. In de meeste gevallen zijn je collega’s de leukste reden om terug aan het werk te gaan na een vakantie. Neem dus zeker tijd om de band terug aan te halen. Daarna kan je praten over wat er tijdens je verlof belangrijk was en polsen waar de prioriteiten liggen.

 

- Blokkeer je agenda

Blokkeer de eerste dag in je agenda als onbeschikbaar en laat je out-of-officebericht nog even aan.  Zo heb je een extra dag om je rustig in te werken. Stem dit wel af met je baas en leg duidelijk uit waarom je dit doet. In plaats van meteen van (digitale) klantenvergadering naar (online) teammeeting te spurten, kan je op die manier de tijd nemen om bij te praten met je collega’s (zie hierboven), je e-mails door te nemen en je in te werken in nieuwe dossiers.

 

- E-mailstrategie

Pak het doorworstelen van je mailbox verstandig aan. Sorteer alle ongelezen berichten eerst op afzender. Zo kan je in één oogopslag alle spam, reclame en onbelangrijke e-mails verwijderen. Als je daarmee klaar bent, kan het nuttig zijn om de berichten op ‘gesprek’ te rangschikken in plaats van datum. Op die manier krijg je alle e-mails over hetzelfde onderwerp onder elkaar te zien en kan je de volledige conversatie in één keer afvinken. Voor je verlof kan je jezelf trouwens al heel wat stress besparen door duidelijke afspraken te maken met je collega’s. Vraag bijvoorbeeld om je enkel in kopie te zetten wanneer het absoluut noodzakelijk is dat jij na je vakantie actie onderneemt.

 

- Stel prioriteiten

Ben je klaar met je inbox? Maak dan een to-dolijst in volgorde van prioriteit. Maak daarbij ook een inschatting van de tijd die elke opdracht in beslag zal nemen. Komen er op je eerste werkdag taken bij? Vraag dan duidelijk aan je baas wat het belangrijkste is. Dit overzicht zal je heel wat stress besparen.

 

- Keep the vibe going

Probeer je eerste werkdag vooral het vakantiegevoel nog even vast te houden. Ga de avond voordien vroeg slapen en sta op tijd op zodat je geen stress hebt om op tijd te beginnen. Trek de vakantievibes door en maak op je eerste werkdag een lekker ontbijt. Zet je vakantieplaylist op in de auto onderweg naar het werk of in je home office. Het is ook fijn om een mooie vakantiefoto als screensaver te gebruiken. Probeer ’s avonds op tijd te stoppen en plan tijd voor ontspanning. Maak een fietstocht met je gezin, ga lopen of nestel je in de tuin met een goed boek.

 

Top