Tips voor meer duurzaamheid in de keuken

Tips voor meer duurzaamheid in de keuken

Duurzaamheid is voor de meeste mensen een bekend begrip geworden. Vaak schatten we een duurzame levensstijl echter als moeilijk en duur in. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. In de keuken alleen al kan je enkele eenvoudige keuzes maken die een grote impact hebben op de wereld rond je. Wij geven je enkele gemakkelijke tips voor meer duurzaamheid in de keuken. Je kan er bovendien een pak geld mee besparen.

 

- Tijdloos design

Verbouw jij binnenkort je keuken of verhuis je naar een nieuwbouw? Denk dan goed na over het design van je keuken. De laatste trends zijn leuk, maar ze gaan ook snel vervelen. Je kiest daarom beter voor een tijdloos ontwerp. Zo vermijd je dat je keuken binnen vijf jaar hopeloos gedateerd is.

Voor de afwerking zijn natuursteen, composiet of keramiek een goede keuze. Deze materialen zijn niet alleen stijlvol, ze kunnen ook tegen een stootje. Ze zijn dus de perfecte optie voor je werkblad, spatwand of keukenkasten.

 

- Ecologische apparaten

Een duurzame keuken en energiezuinige apparaten gaan vanzelfsprekend hand in hand. Let dus bij de aankoop van je nieuwe koelkast, oven of vaatwasser goed op het energielabel. Deze toestellen zijn niet alleen beter voor het milieu, je spaart er op termijn ook heel wat geld mee uit. Je apparaten gaan veel langer mee en ze verbruiken uiteraard ook minder energie. Die besparing kan zelfs oplopen tot enkele honderden euro’s op jaarbasis. Ook dankzij je kranen kan je een pak geld besparen. In de keuken wordt namelijk veel drinkwater verbruikt. Een duurzame kraan met waterbesparende knop is dus ideaal als je zowel het milieu als je portemonnee een dienst wil bewijzen.

 

- Kwalitatieve inrichting

Tijd voor de inrichting? Nu alle grote investeringen achter de rug zijn, kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor de goedkoopste pannen, borden en bestek. Hou echter ook hier de langetermijnvisie in het achterhoofd en kies voor kwaliteit. Zo gaat je keukengerief een pak langer mee. Plastic potten, aluminiumfolie of vershoudfolie zijn trouwens ook zo 1990… Verzamel mooie, glazen potten met deksel en bewaar je voedsel en restjes op een hippe én duurzame manier.

 

- Tips voor elke dag

Uiteraard kan je in je keuken ook op dagelijkse basis heel wat duurzame keuzes maken. Enkele voorbeelden:

* Zet zo vaak mogelijk lokale voeding op het menu.
* Eet groeten en fruit volgens de seizoenen.
* Plan je maaltijden goed in, zo vermijd je om eten weg te moeten gooien.
* Kook aardappelen en groenten met een deksel op de pot en in zo weinig mogelijk water.
* Zin in koffie of thee? Vul de waterkoker of fluitketel niet voller dan nodig.
* Laat de kraan ook niet langer lopen dan nodig.
* Zet je vaatwasser pas aan als hij helemaal vol is.

Heb jij nog handige tips voor meer duurzaamheid in de keuken? Deel ze gerust in de comments onder onze post op Facebook!

Top