Zes haalbare tips voor een duurzamer leven

Zes haalbare tips voor een duurzamer leven

Duurzaamheid is een thema dat in 2020 niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Maar wat is duurzaamheid eigenlijk? En hoe kan jij als consument op een eenvoudige manier jouw steentje bijdragen?  In deze blog geven we zes concrete en haalbare tips die jij vandaag al kan toepassen voor een duurzamer leven.

 

Wat is duurzaamheid?

Als je in je omgeving rondvraagt wat duurzaamheid betekent en hoe je familie en vrienden dat begrip invullen, zal je heel wat verschillende antwoorden krijgen. Sommige mensen verwijzen onmiddellijk naar hernieuwbare energie, anderen nemen hun vleesconsumptie onder de loep en jij denkt misschien spontaan aan mobiliteit. De meest gebruikte definitie gaat terug op het rapport ‘Our Common Future’ van de Verenigde Naties uit 1987: ‘duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen’. Het is dus een heel ruim concept en soms is het moeilijk om door de bomen het duurzame bos te zien. Bij B-Park vinden we het daarom belangrijk om duurzaamheid vooral eenvoudig en haalbaar te houden. Met enkele kleine aanpassingen kan ook jij een positieve bijdrage leveren aan het milieu en je eigen leefomgeving.

 

Koop lokaal en seizoensgebonden groenten en fruit

Tomaten in de winter en pompoen in de zomer, we vinden het normaal om het hele jaar door bijna alle groenten en fruit in de winkelrekken te zien liggen. Voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee is het echter beter om seizoensgebonden fruit en groenten te kiezen. Fruit en groenten worden buiten het seizoen namelijk vaak ingevoerd of in een serre gekweekt. Dat heeft een invloed op het milieu en op de prijs van die producten.

Fruit of groenten die uit het buitenland worden ingevoerd, zijn bovendien minder vers als ze op jouw bord komen. Hierdoor bevatten ze minder vitamines, dat is logisch. Door seizoensproducten te kiezen, steun je tot slot de Belgische boeren. Ook dat is een belangrijk onderdeel van een duurzame samenleving. Verse en lokale producten zijn daarom een belangrijk onderdeel van het ‘Act for food’-engagement van Carrefour. Met concrete acties helpt Carrefour ons om elke dag beter te eten tegen een redelijke prijs. Je ontdekt er alles over in de winkel op B-Park.

 

Ga bewust om met plastic

We weten ondertussen allemaal dat plastic afval een wereldwijd probleem is. In de tweede helft van de vorige eeuw werd plastic enorm populair omdat het oneindig mee lijkt te gaan. De lijst van producten waarbij deze kunststof wordt gebruikt, is ondertussen eindeloos. Jaren later blijkt dat echter het grote probleem. Het duurt honderden jaren voor plastic is afgebroken, waardoor de impact op het milieu gigantisch is. Een groot deel van het afval komt bovendien in zee terecht.  Plastic drijft zowel aan het wateroppervlakte als op de bodem van onze zeeën en oceanen. Het grootste deel van die vervuiling bestaat uit microscopisch kleine deeltjes. Vogels, vissen en zeedieren krijgen de kleine stukken binnen via hun voeding en zo komen deze giftige deeltjes in onze voedselketen terecht.

 

Vijf dingen die je onmiddellijk kan doen om je gebruik van plastic onder controle te houden:

  • - Neem je eigen boodschappentas mee naar de winkel. Kies bijvoorbeeld een hippe totebag in katoen in plaats van een variant in plastic.
  • - Koop groenten en fruit onverpakt en neem je eigen herbruikbare groentenzakjes mee naar de winkel. Steek standaard een paar van deze zakjes in je handtas zodat je ze altijd bij de hand hebt.
  • - Vermijd het gebruik van aluminiumfolie en verpak je lunch in een hippe boterhamdoos of lunchbox.
  • - Drink je graag koffie onderweg? Investeer in een herbruikbare travel cup. Hetzelfde geldt voor een waterfles.
  • - Gebruik herbruikbare potten met een deksel of food huggers om restjes te bewaren in plaats van vershoudfolie.

In onze winkels vind je een pak duurzame producten waardoor jij met plezier en zonder moeite minder plastic kan gebruiken.

 

Top